АЛЬТЕРНАТИВНА СЛУЖБА

Миколаївським призовникам-віруючим дозволили не брати в руки зброю
 

Так вирішила міська комісія у справах альтернативної служби. Двоє призовників — прихожани церкви «Свідки Єгови», один — церкви християн Нового Заповіту. Хлопці молоді (1992—1994 рр. народження), міцні, але їхнє віросповідання не дозволяє йти в армію, брати в руки зброю і тим більше стріляти. Звичайно, воювати ніхто не збирається, але й «відсиджуватися в окопах» не по-чоловічому. Всі претенденти на альтернативну службу заявили, що намагатимуться захищати слабких, не застосовуючи зброю, а один не пошкодує свого життя заради порятунку ближніх.

За рішенням комісії, молодих людей направили  на службу до зоопарку і міського притулку для літніх людей. Директор департаменту праці та соціального захисту населення Сергій Бондаренко нагадав призовникам, що комісія контролюватиме їхню роботу і, в разі чого, має право зупинити альтернативну службу й відправити в армію.

Перед розглядом заяв потенційних альтернативників заступник директора департаменту праці та соціального захисту населення Олена Ніколаєва поінформувала членів комісії про те, що надійшло десять подібних заяв, однак не у всіх був готовий пакет документів. Вона також додала, що виникли певні труднощі з працевлаштуванням альтернативників на роботу-службу. Рівень освіти таких призовників середній, і вакантних, придатних для них місць практично немає. Тим часом міська влада зобов’язана працевлаштовувати альтернативних армійців на підприємства комунальної чи державної форми власності, і робота повинна бути суспільно корисною. Тому комісія прийняла рішення звернутися до вищих органів з проханням розширити перелік підприємств, на яких можливе проходження альтернативної служби. А начальник відділу з організації оборонної і мобілізаційної роботи та взаємодії з правоохоронними орга?нами Олександр Кондратьєв запропонував таких бійців відправляти у військ?комати, адже там не вистачає технічних працівників.