ВИЗВОЛЕННЯ УКРАЇНИСтарт урочистостям із нагоди 70-ї річниці з початку визволення України від фашистських загарбників відбувся на Луганщині.

Сьогодні російське місто Чортково та український районний центр Мілове розділяє межа, яка проходить вулицею Дружби народів. Приблизно цією самою територією сім десятиліть тому проходила лінія фронту Великої Вітчизняної війни. На початку червня 1942 року вона наблизилася до тутешньої залізничної станції. Супротивник жорстоко бомбив станцію й селище. Під час одного з нальотів було підпалено санітарний ешелон. Поранених розмістили в палатах районної лікарні, куди доправляли і солдатів із передової. Фашисти таки прорвали фронт і захопили українське містечко. Евакуювати госпіталь не вдалося. Однак група радянських медиків на чолі з лікарем В. В. Йозефом залишилася вірна своєму професійному й людському обов’язку: госпіталь просто перейшов на нелегальне існування. Лікарі з великими труднощами й ризиком доставали медикаменти та продукти для поранених, за допомогою місцевих жителів ховали їх у сусідніх селах, а потім допомагали дістатися до лінії фронту. Підпільний госпіталь діяв! І так аж до 16 січня 1943 року, коли Червона армія прорвала лінію оборони загарбників й почала визволення української землі.

Урочистості, присвячені 70-й річниці початку визволення України від загарбників, розпочалися з відкриття пам’ятної дошки медичним працівникам цього підпільного госпіталю. А сама ювілейна дата посприяла зустрічі ветеранів Міловського району України та Чортківського району Ростовської області Росії. І ці свята поклали початок всеукраїнської естафети «Слава визволителям України!».