ПОЗИЦІЯ. Євроінтеграція України останнім часом сповільнилася через появу додаткових питань Євросоюзу до України, проте вони будуть зняті після парламентських виборів, вважає президент України Віктор Янукович.

«Переконаний, що після парламентських виборів всі побоювання будуть зняті, і шлях інтеграції з ЄС буде пройдений до кінця», - сказав він, виступаючи на 9-ій Ялтинській щорічній зустрічі в п'ятницю.

Президент зауважив, що Україна активно рухається до підписання угоди про Асоціацію і ЗВТ з Європейським Союзом. Він нагадав, що в липні поточного року було парафовано угоди щодо ЗВТ.

Водночас, він зауважив, що крім поглиблення відносин з Європою Україну цікавить розвиток співробітництва з провідними державами регіону. Крім СНД він назвав Шанхайську організацію співробітництва та інші.

За словами Президента, «Україна уважно аналізує створення таких інтеграційних об’єднань, як Митний союз і ЄЕП».

«Особливу увагу ми приділяємо перетворенню цього об’єднання в Євразійський економічний союз, де Україна має стати спостерігачем», - зазначив Янукович.

Президент додав, що «сьогодні Україна прикладає максимум зусиль для партнерських стосунків з сусідами, всіма країнами Європи».

«Пропоную підписати між Україною та Туреччиною угоду про зону вільної торгівлі», - сказав Янукович, звертаючись до присутнього на конференції прем’єр-міністра Туреччини Реджепа Ердогана.

«Сьогодні ситуація в Україні нормалізувалися, ми змогли вийти з кризової спіралі та подолати інерцію занепаду», - додав Янукович.

«Цілі та завдання українських реформ чіткі та зрозумілі – вийти в число лідерів посткризового світу», -  сказав президент.

ICTV