ВПРОВАДЖУЄМО СВІТОВИЙ ДОСВІД. Українські пілоти матимуть змогу отримати спеціальність пілота літака Boeing 737 чи Airbus 320, тренуючись на найкращих новітніх авіатренажерах. Про це повідомив віце-прем’єр-міністр України - міністр інфраструктури Борис Колесніков за підсумками зустрічі з керівництвом The Boeing Company, що відбулася у рамках робочого візиту до США.

Цей робочий візит, за словами Бориса Колеснікова, зумовлений у першу чергу прагненням України перейняти передовий світовий досвід з підготовки льотного персоналу.

Підготовка пілотів на авіаційному тренажері - один з найважливіших елементів забезпечення безпечної експлуатації літаків, адже авіатренажер дозволяє мінімізувати негативний вплив так званого людського фактора, тобто звести до мінімуму можливість помилкових дій екіпажу. «Україна не має повного циклу підготовки пілотів цивільної авіації середньомагістральних літаків – таких, як Boeing 737 чи Airbus 320», - сказав Борис Колесніков під час відвідування Центру підготовки пілотів у США, підкресливши, що завдання, яке стоїть зараз перед Україною - належним чином підготувати пілотів ще під час навчання у профільних навчальних закладах.

На українському ринку американська корпорація Boeing є лідером з постачання літаків. Співпраця з цією компанією розпочалася ще в 1992 році, а зараз загалом у цивільній авіації України літаки фірми Boeing експлуатують 11 авіакомпаній. Це – 85 повітряних суден фірми Boeing за наступними типами: 737-300, -400, -500 -  37 літаків,    737-700, -800, -900   - 6 літаків, 767-300   - 8 літаків, MD-82 - 14 літаків, MD-83 -   16 літаків, MD-88 - 4 літаки.   «Найбільш поширений літак в Україні – це Boeing 737. Тому, думаю, ми купимо один авіасимулятор такого типу для спеціально створюваного технічного центру з підготовки пілотів. Що стосується комп’ютерних тренажерів, то ми придбаємо таких для України два – не за державні кошти, а за кошти приватних фондів. Вони будуть установлені в Київському національному авіаційному університеті та Донецькому національному технічному університеті», - сказав Борис Колесніков.

Віце-прем’єр-міністр України зазначив, що нині у всьому світі спостерігається дефіцит висококваліфікованих пілотів – і, на думку фахівців, цей дефіцит у найближчі роки тільки зростатиме. Відтак Україна не буде зволікати із закупівлею тренажерів. «Ми хочемо, щоб з 1 вересня 2013 року комп’ютерні тренажери вже почали працювати в двох українських університетах. А до вересня 2014 року, сподіваюся, буде встановлено вже тренажер В-737 нового покоління», - сказав він.

«Підготовка пілотів – це не один десяток тисяч доларів, - сказав Борис Колесніков. – Та найголовніше – саме соціальне завдання: щоб українська молодь безкоштовно, навчаючись на бюджетних спеціальностях, мала змогу отримати спеціальність пілота літака Boeing 737 чи Airbus 320». 

Прес-служба Міністерства інфраструктури