БЕЗПЕКА

Врегулювання тривалих конфліктів, контроль над озброєннями, боротьба з торгівлею людьми є для нас ключовими пріоритетами 

Під час головування в ОБСЄ у 2013 році Україна докладатиме всіх зусиль для врегулювання тривалих конфліктів, зміцнення режиму контролю над звичайними озброєннями, боротьби з торгівлею людьми, зменшення впливу енергетики на навколишнє середовище, а також захисту основних прав та свобод людини. Про це заявив міністр закордонних справ, чинний голова ОБСЄ Леонід Кожара з нагоди початку головування нашої країни в цій організації.

Урядовець відзначив роль і значення України як одного з посередників і гарантів Придністровського врегулювання, привітавши вагомі досягнення у цьому процесі за останній рік. Він наголосив на необхідності подальшого врегулювання цього та інших тривалих конфліктів на просторі ОБСЄ.

«Ми маємо надати нового імпульсу переговорному процесу у форматі, який існує, та не допустити ескалації конфлікту. Врегулювання тривалих конфліктів має залишатися основним пріоритетом ОБСЄ та всіх її держав-учасниць», — додав Леонід Кожара.

Україна приділятиме пріоритетну увагу консолідації зусиль країн-учасниць у сфері контролю над озброєннями та зміцненню заходів довіри і безпеки для підвищення військової стабільності на просторі ОБСЄ, повідомляє прес-служба Міністерства закордонних справ.

Іншим пріоритетом головування України є енергетична безпека, зокрема в контексті зменшення впливу на довкілля від енергетичної діяльності. «Важливе місце в нашій програмі головування посідає енергетична безпека, а саме її аспекти в галузі захисту навколишнього середовища», — зазначив міністр.

Україна під час головування приділятиме значну увагу боротьбі з торгівлею людьми, захисту свободи слова, а також ініціюватиме інші заходи у гуманітарному вимірі ОБСЄ. Леонід Кожара наголосив, що в інтересах ОБСЄ — конструктивне залучення неурядових організацій та наукових кіл до основних ініціатив організації в усіх вимірах.

Керівник МЗС привітав досягнення ірландського головування в ОБСЄ та підтвердив готовність  продовжувати схвалений на міністерській зустрічі у Дубліні в грудні 2012 року процес «Гельсінкі+40» у контексті підготовки до 40-ї річниці організації у 2015 році. «Україна ставить за мету подальше створення умов для поглиблення співпраці як основного підходу у вирішенні всіх питань», — зазначив він. Офіційно пріоритети головування України в ОБСЄ Леонід Кожара представить під час засідання Постійної Ради ОБСЄ 17 січня у Відні.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»