ЧУЖЕ НАСІННЯ. У квітні 2012 року Україна імпортувала 14,1 тисяч тонн насіннєвої кукурудзи і 3,7 тисячі тонн гібридів соняшнику, що є рекордним показником. Місяцем раніше в Україну надійшло 10,2 тисячі тонн насіннєвої кукурудзи і 5,3 тисячі тонн соняшнику для посіву.

На частку насіннєвої кукурудзи угорського походження в імпорті посівного матеріалу цієї культури припало 32%, продукції з Румунії та Франції - по 23%, повідомляє Gazeta.ua. Насіння кукурудзи походження США імпортовано понад 1 тисячу тонн. Закуплено також з імпорту понад 400 тонн насіння кукурудзи зі Словаччини. Основний обсяг імпорту гібридів соняшнику припав на продукцію походження США (51%), також надійшло близько 700 тонн турецького посівного матеріалу соняшнику. Географія імпорту олієнасіння досить широка: ввозилася також продукція з Чилі, Румунії, Іспанії, Аргентини та інших країн.

З початку 2011/12 МР (з жовтня 2011 року) в Україну імпортовано 62,7 тисячі тонн насіння кукурудзи. Імпорт насіннєвого матеріалу соняшнику за жовтень-квітень 2011/12 МР становив 15,2 тисячі тонн.

Для порівняння: за 7 місяців минулого сезону Україна імпортувала 36,7 тисяч тонн посівного матеріалу кукурудзи і 10,2 тисяч тонн соняшнику.

За оцінками експертів, пересіванню в 2012 році підлягають озимі зернові культури на площі 1,57 мільйона га (19% від посіяного). І засіяних озимим рапсом 961,6 тисяч га посіви збереглися на 543 тисяч га, або 69% від посіяного.

«Аграріям доцільно вирощувати високорентабельні технічні культури, щоб виправдати витрати на повторний посів. Імпортний насіннєвий матеріал найчастіше дозволяє одержати більш високу врожайність навіть за менш сприятливих погодних умов. У свою чергу, це дає надію, що середня врожайність кукурудзи в Україні протягом наступних років не зазнаватиме таких стрибків, як раніше", - сказав директор інформаційної компанії «Про агро» Микола Верницький.

За оцінками «Про агро», площа обробітку кукурудзи в 2012 році розширена більш ніж на 25% в порівнянні з минулим роком, що передбачає збільшення використання насіння. Потреба в насіннєвому матеріалі соняшнику також зросла - компанія «Про агро» прогнозує приріст посівної площі олійної на рівні 6%. З ростом імпорту насіння зросла і частка імпортного посівного матеріалу кукурудзи і соняшнику в загальному споживанні насіння для посіву.

Велику частину попиту на насіння покриють імпортери, оскільки внутрішнє виробництво не встигає за зростанням місткості ринку і розширенням посівних площ, зокрема, під кукурудзою. Більше того, якість насіння українського виробництва залишає бажати кращого.