Катерина БРАТКО
для «Урядового кур’єра»

ПРОГНОЗ. Найближчим часом експерти прогнозують незначне зростання цін на молоко і молочну продукцію. Традиційно в кінці року зростає вартість молочної продукції в середньому на 10—12%. Так буде і в цьому році. Проте ціни підвищуватимуться поступово.

— Неістотне подорожчання буде, але не більш ніж на 10%, — переконує директор «Інфагро» Василь Вінтоняк. — До нового року подорожчає молоко, а далі зростання цін призупиниться. Це традиційне сезонне здорожчання. Адже самого молока взимку корови дають менше, ніж улітку, тому воно завжди восени дорожчає.

Однак у Міністерстві аграрної політики і продовольства України очікують на збільшення виробництва молока за результатами 2012 року — до 11,3 млн т. І це попри те, що в 2011-му  було вироблено 11,08 млн т.  За інформацією міністерства, протягом дев’яти місяців цього року виробництво молока у всіх молочних господарствах України порівняно з аналогічним періодом 2011 року зросло на 228 тис. т, або на 2,6%.

Щодо кормів, то вони вже зараз коштують досить дорого . Проте загалом молоко сьогодні дешевше, ніж торік, майже на 20%. Така ситуація спричинена кількома факторами, один із головних — обмеження експорту сиру в Росію. Адже сировари забирають більш ніж 30% молока для своїх потреб. Тож зниження експорту спричинило появу надлишку молока, яке не було куди подіти. Як наслідок — ціни знизили й на сири, які продавались на внутрішньому ринку. Також низький попит на сухе молоко, яке у нас є експортно орієнтованим товаром. На цей продукт ціна також нижча, ніж була торік.

Експорт молока і молочних продуктів, за даними профільного міністерства, в перерахунку на молоко за результатами 2012 року, оцінюються в розмірі 800 тис. т проти 964 тис. т в 2011-му. Також посадовці прогнозують збільшення обсягу імпорту молока і молочних продуктів — до 300 тис. тонн. Натомість торік цей показник сягав 257 тис. тонн.