ПРОГНОЗИ. Замість яловичини – дешева курятина, замість фруктів і овочів – картопля та хліб. Усе частіше до такого вибору стали приходити українці, стоячи перед полицями в продуктових магазинах, передає ТСН.

Вірніше, до цього вибору їх підштовхує зміст їхніх гаманців – дозволити собі свіжі фрукти, якісне м'ясо та молочні продукти з кожним днем може все менше сімей. За минулі п'ять років ціни на продукти зросли майже на 60%, а зарплати лише на 15-20%.

«У кризу українці разюче скоротили свої витрати на харчування. За поточні п'ять років стандартний продуктовий набір пересічного українця сильно змінився. Покупець перейшов на більш дешеві молочні продукти – молоко в пакетах, а не в пляшках, економить на м'ясі, майже не купує рибу та сир. У 2011 році ціни на фрукти та овочі були невисокі, тому за цими двома секторами не було істотного провисання останнім часом», – розповіла Марія Лисенко, член громадської організації «Здоров'я».

На підтвердження своїх слів вона наводить дані Держстату. Так, згідно з офіційною статистикою, за поточні п'ять років в Україні помітно знизилось споживання соків і газованих мінеральних вод – на 30 і 26%.

М'яса громадяни стали їсти більше – 51,2 кг/рік на людину в 2011-му проти 45,7 кг/рік у 2007-му. Експерти це пояснюють масовим переходом м'ясопереробних підприємства на більш дешевий продукт – курятину. Споживання яловичини скоротилося в 2,7 рази – з 9 кг/рік на людину до 3,3 кг.

А ось свинину й сало купувати українці менше не стали – наші співвітчизники її їдять майже в тій же кількості, що й в докризовому (багатому) 2007 році:10,4 кг на людину в 2011 році проти 11,7 кг на людину в 2007 році.

У той же час, у раціоні населення збільшилась частка найдешевших овочів, на зразок картоплі, та баштанних – приріст 8 та 37% відповідно.

Основна причина – в Україні зростає рівень бідності. «Українці мають значні проблеми з урiвноваженням власного бюджету. Бідними вважаються ті, які витрачають більше 60% сімейного бюджету на харчування. За минулий рік відсоток таких людей в Україні зріс до 41,5%», – пояснює старший менеджер Програми розвитку ООН Катерина Рибальченко.

За даними ООН за рік в Україні відсоток людей, які недоїдають, тобто споживають менше 2 100 кілокалорій на добу, виріс до 16,2%. Зазначимо, до 2008 року рівень бідності знижувався, сьогодні ж Україна повернулася на рівень 2006 року.

Тим не менш, скорочення доходів і зростання цін на продукти харчування, як не дивно, не знизили кількість споживання спиртного в Україні. Навпаки, останні тенденції говорять про те, що українці стали частіше купувати міцні алкогольні напої. Так, за даними асоціації «Укргорілка», в Україні в січні-червні 2012 року збільшилося виробництво горілки на 15,1%, до 15,43 млн дал, з яких на внутрішньому ринку продано 12,99 млн дал, що на 20,1 % більше, ніж за аналогічний період минулого року.

Згідно з офіційною статистикою на спиртне і сигарети українці витрачають 7% свого бюджету, що вдвічі більше, ніж у 2010-му (тоді було 3%).

Відзначимо, що за статистикою щодня алкоголь вбиває 40 українців, а за рік кожен українець випиває 82 літри спиртного. На думку вітчизняних медиків, наразі в Україні нараховується 700 тисяч лише офіційно зареєстрованих алкоголіків. На шість питущих чоловіків припадає одна жінка.

Така статистика давно викликає тривогу в медиків. Найдешевше спиртне в непомірних дозах, погане харчування підводить нашу націю до межі вимирання.