ВАЛЮТНИЙ ПІК. Українці у липні збільшили попит на валюту до рекордного за останні 9 місяців рівня - $2,35 млрд.

На думку фінансових аналітиків, люди скуповують валюту в очікуванні осінньої девальвації гривні. Наразі на ситуацію на валютному ринку можуть вплинути, насамперед, інтервенції Національного банку, пише "Комерсант Україна".

«Спад ділової активності і розпал відпусток не відлякали населення з валютного ринку. Загальний попит фізичних осіб на іноземну валюту в липні підскочив на 26% порівняно з червнем і став піковим з листопада 2011 року - $2,35 млрд», - відзначає видання.

Водночас продаж готівкової валюти населенням також зріс, навіть швидше - на 37%, до $1,54 млрд. Саме завдяки цьому постійний дефіцит готівкового ринку дещо збільшився - усього на $50 млн, до $810 млн.

Масова скупка валюти виявилася вигідною для банків - приріст валютних депозитів фізичних осіб на $419 млн також виявився максимальним з початку року.

За словами аналітиків, якщо ситуація на валютному ринку залежить від якихось зовнішніх чинників, то дії Нацбанку не дадуть особливих результатів. Але якщо підвищення попиту на валюту викликано емоційними очікуваннями населення, то інтервенції НБУ зіграють свою позитивну роль.

«Останнім часом попит дещо спав, оскільки Нацбанк твердо показує, що він готовий продавати валюту і забезпечувати стабільність гривні. Але, думаю, ще будуть напружені моменти, оскільки попит ще не вичерпаний», - вважає член правління-казначей Дочірнього банку Ощадбанку Росії Дмитро Золотько.

УКРІНФОРМ