Ганна РОМАШКО 
для «Урядового кур’єра»

ЕВАКУАЦІЯ. Перелік громадян України, які бажають залишити Газу через воєнний конфлікт між Ізраїлем та палестинцями, щодня збільшується,  повідомив ЗМІ радник-посланник Посольства України в Державі Ізраїль при Палестинській національній адміністрації Ігор Турчин.

 «Серед загиблих на цей час громадян України немає. Один хлопчик легко поранений друзками скла. Нині відбувається виїзд громадян України, яким надають сприяння дипломати посольства України в Єгипті, в Ізраїлі і представництва України в Палестині», — зазначив він.

За даними вітчизняного МЗС, на території Гази  живе близько тисячі громадян України. Майже 300 з них  висловили бажання евакуюватися з гарячої точки, в разі якщо Ізраїль розпочне там сухопутну воєнну операцію. Нині люди, які вирішили виїжджати, вибирають моменти між обстрілами і намагаються прорватися насамперед через контрольно-пропускний пункт «Рафах» на єгипетсько-газькому кордоні. 

На жаль, заяви ХАМАСу про взаємне припинення вогню не справдилися. Після нових нічних повітряних ударів Ізраїлю по Газі та нерегулярних ракетних обстрілів з боку палестинської території міжнародні представники поновлюють переговори про припинення вогню. Учора ХАМАС узяв на себе відповідальність за вибух автобуса в Тель-Авіві, що стався 21 листопада.

Водночас Палестина просить Україну вчинити тиск на Ізраїль для припинення агресії та захисту палестинських громадян від ізраїльських військових нападів. Як передає УНІАН, із таким закликом до української влади звернувся учора Надзвичайний і Повноважний посол Палестини в Україні Мохаммед Аль-Асаад  на прес-конференції в Києві.

Представник Держави Палестина звернувся також до міжнародного співтовариства з проханням надати необхідну фармацевтичну і медичну допомогу громадянам, що постраждали внаслідок військового конфлікту, а також підтримати звернення Палестини до Генеральної Асамблеї ООН з проханням про отримання країною статусу держави-спостерігача в цій організації.