ПОДІЯ. Глава держави дав старт будівництву нового конфайнменту над четвертим енергоблоком ЧАЕС. 

Під час церемонії запуску технологічного циклу будівництва нової захисної споруди, яка відбулася у день 26-ї річниці трагедії, Президент Віктор Янукович наголосив: «Ми є свідками визначальної події у перетворенні об’єкта «Укриття» на екологічно безпечну систему. Йдеться про конструкцію, яка за своїми масштабами не має аналогів у світі. Успішна реалізація цього проекту гарантуватиме екологічну безпеку всіх прилеглих територій, унеможливить потрапляння радіації в атмосферу».

Великі надії глава держави покладає на професійну команду, яка працює на будівельному майданчику ЧАЕС: замовника проекту — Чорнобильську АЕС — та західних консультантів Групи управління проектом, виконавців — СП «Новарка». Окремо йшлося про наміри України активно співпрацювати з міжнародним співтовариством у подоланні наслідків Чорнобильської катастрофи. Від імені України Віктор Янукович подякував усім країнам-вкладникам Чорнобильського фонду «Укриття» за їхнє розуміння та дієву підтримку нашої держави у подоланні наслідків найтяжчої за всю історію людства техногенної катастрофи. Це і фінансова підтримка країн-донорів чорнобильських фондів, допомога провідних фахівців у сфері атомної енергетики, будівництво об’єктів за міжнародними проектами.

Уже під час спілкування з журналістами Президент говорив про послідовну політику влади щодо соціального захисту чорнобильців. За словами Віктора Януковича, в 2011 та 2012 рр. уряд ухвалив низку рішень, пов’язаних з підвищенням пенсій і соціальних виплат. Нині ліквідатори та інваліди-чорнобильці у розмірах пенсій прирівняні до інвалідів Великої Вітчизняної війни. А дітей, які проживають на територіях, забруднених унаслідок Чорнобильської катастрофи, Віктор Янукович підтримає окремо: «Я готовий зі своїх власних коштів допомагати дітям-чорнобильцям. Я це робитиму постійно».

Перебуваючи на ЧАЕС, Президент поклав квіти до Меморіалу Героям-ліквідаторам аварії.

ДОВІДКА «УК»

Новий конфайнмент над четвертим енергоблоком ЧАЕС побудують до кінця 2015 р. Він міститиме комплекс технологічного обладнання для вилучення зі зруйнованого енергоблока матеріалів, які містять ядерне паливо, їх кондиціювання з подальшим безпечним зберіганням. Захисна споруда матиме термін служби 100 років. Вартість її будівництва становить приблизно 990 млн євро. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»