ІНШИЙ ПОГЛЯД. Уряд США стурбований тим, що проведення парламентських виборів в Україні стало кроком назад у розвитку демократії в країні.

Про це говоритися в опублікованій заяві офіційного представника держдепартаменту Марка Тонера, повідомляє Gazeta.ua.

«Ми поділяємо стурбованість, озвучену в попередній доповіді від спостережних місій Організації з безпеки і співробітництва в Європі (ОБСЄ) з демократичних інститутів і прав людини, Парламентської асамблеї ОБСЄ, Парламентської асамблеї Ради Європи, Європейського Парламенту, та Парламентської асамблеї НАТО», - наголошується в заяві Держдепартаменту.

У Держдепартаменті вважають, що під час проведення передвиборчої кампанії були зафіксовані «використання державних ресурсів на користь кандидатів правлячої партії, втручання в доступ кандидатів до ЗМІ, а також утиски опозиційних кандидатів».

У той же час, в заяві наголосили, що день виборів в Україні пройшов мирно, і була велика кількість національних і міжнародних спостерігачів. Проте занепокоєння Держдепартаменту викликають звинувачення в шахрайстві і фальсифікації в процесі голосування і підбиття підсумків волевиявлення.

Крім цього в Держдепі ще раз нагадали про глибоку стурбованість тим, що політично мотивовані переконання лідерів опозиції, включаючи колишнього прем'єр-міністра Юлії Тимошенко, перешкодила їм брати участь на цих виборах. «Ми знову закликаємо уряд негайно покласти край виборчому переслідуванню політичних опонентів», - підкреслюється в заяві Держдепартаменту США.

Спостерігачі від ОБСЄ заявили, що на виборах в Україні зловживали адмінресурсом, кампанія та її фінансування не були прозорими, а висвітлення в ЗМІ – збалансованим. Спостерігачі від ENEMO вказали на «каруселі» під час виборів та підкуп виборців.

«Україна в порівнянні з іншими країнами колишнього Радянського Союзу підтримує певні демократичні стандарти, виборці мають реальний вибір. Але з іншого боку, Україна зробила крок назад у порівнянні з виборами 2010 чи 2007 року»,- заявив голова місії спостерігачів Європарламенту Павел-Роберт Коваль.

Спостерігачі від Парламентської Асамблеї Ради Європи заявили: «олігархізація» політичного процесу призвела до того, що громадяни України втратили довіру до виборів. Саме голосування й підрахунок голосів усі спостерігачі оцінили здебільшого позитивно, однак зведення всіх даних – негативно.

Copyright © 2012 euronews