КРИМ. У програмах будівництва доступного житла та пільгового іпотечного кредитування зможуть взяти участь ті кримські родини, чий місячній дохід повинен бути у межах від 5 до 25 тис. гривень. Про це на нещодавній прес-конференції розповів Голова Рескому автономії з будівництва та архітектури Андрій Ляшевський. 

Згідно з розрахунками максимальна вартість 1 кв. метра житла для Сімферополя має становити понад 6 тис. гривень, а  в інших населених пунктах автономії — 5 тис. грн. Оскільки первинний внесок за кредитом становить 25% загальної вартості житла, то, наприклад, для сім’ї з трьох осіб у Сімферополі це коштуватиме понад  86 тис. гривень. «УК» поцікавився доходами кримчан на сайті Головного статуправління автономії. Номінальний середньомісячний дохід працівників у різних галузях становить майже 2,5 тис. грн.

Тим не менш, понад 500 жителів автономії готові брати участь у програмі. Вже акредитовано 12 будинків на 428 квартир у Сімферополі, Євпаторії і селі Уютному Сакського району. Крім того, готуються до акредитації об’єкти у Красноперекопську, Феодосії, Керчі та Бахчисараї.

Також на прес-конференції  директор регіонального управління Державного фонду сприяння молодіжному житловому будівництву АРК Микола Цвященко повідомив, що центральний уряд планує внести зміни до Бюджетного кодексу України з метою надання гарантій виплати компенсації учасникам програми пільгового іпотечного кредитування. Тобто зараз ініціюються та вносяться зміни до бюджетного кодексу, де стаття, за якою передбачена часткова компенсація вартості житла, перейде у захищену статтю бюджету. Він переконаний, що у зв’язку з цим учасників програми повинно стати ще більше, оскільки небезпека того, що компенсація може бути не виплачена, зникає.

«У людей також є побоювання щодо того, що за 15 років може збільшитися сума виплати. Якщо навіть усупереч усьому ставка завтра стане не 16%, а 18%, то людина все одно виплачуватиме 3%, а сума компенсації, що бере на себе держава, збільшиться до 15%», — завірив М. Цвященко.

Нагадаємо, що на реалізацію Програми у поточному році для Криму передбачено 4,1 млн грн. Нині профінансовано лише 1,3 млн грн. Загалом же за програмою «Доступне житло» планується виділити майже 43 млн грн державних коштів.