ВІРУС. Після пандемії свинячого грипу 2009-2010 року і величезного потоку інформації про неї з пам'яті стерлися інші тривожні події недавнього минулого. А, між тим, ВООЗ стурбована тим, що у Великобританії у хворого був виявлений якийсь новий вірус. Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) негайно відреагувала на повідомлення британських медиків – лікарі Центру респіраторних інфекцій при Королівському коледжі Лондона (Centre for Respiratory Infection at Imperial College London) виявили, що важка пневмонія у одного з хворих була викликана новим різновидом коронавіруса, повідомляє УНН.

Тепер в основному тільки фахівці пам'ятають, що ще до того, як словосполучення «пташиний грип» і «свинячий грип» стали цілком звичними і буденними, на продовженні деякого часу нас лякав такий новий медичний термін як «важкий гострий респіраторний синдром» хоча в ЗМІ частіше використовувався термін «атипова пневмонія SARS».

В кінці 2002 року спочатку в одній з південних провінцій Китаю, пізніше у В'єтнамі та інших країнах Південно-Східної Азії, а потім і у всьому світі стали з'являтися хворі важкою формою пневмонії, яка проявлялася симптомами грипу та звичайної застуди, проте швидко приводила до смерті.

Протягом 6 місяців у всьому світі атиповою пневмонією захворіло понад 8000 осіб, з яких померло більше 800 - неважко підрахувати, що смертність при SARS-пневмонії становить 10%. Тоді ж було встановлено, що це смертельно небезпечне захворювання викликається особливим, раніше невідомим коронавіруси.

Днями в крові хворого, доставленого літаком до Лондона з Катару в дуже важкому стані, був виявлений абсолютно новий коронавірус, який і викликав у катарця SARS-пневмонію (нещодавно хворий протягом деякого часу перебував у Саудівській Аравії).

Всесвітня організація охорони здоров'я відреагувала на це випадок спеціальним прес-релізом, в якому говориться, що, хоча ВООЗ на даний момент не вважає за необхідне обмежити поїздки в цей регіон, однак вона буде ретельно відстежувати ситуацію, пов'язану з появою нового вірусу, здатного викликати атипову пневмонію.