ЕКОЛОГІЯ.Металургійному заводу ILVA в південному італійському місті Таранто загрожує повне закриття. В понеділок поліція затримала 4-х менеджерів заводу та ще 3-х державних чиновників за звинуваченнями у хабарництві та завданні екологічної шкоди регіону.

Завод у Таранто є найбільшим в Європі виробником сталі. До складу підприємства входять також кілька інших металургійних заводів, що виробляють продукцію зі сталі, відлитої в Таранто.

Завод ще раніше частково закрили за наказом суду в рамках розслідування справи про забруднення довкілля викидами виробництва. Арешт керівників може покласти край існуванню підприємства. У самому Таранто на заводі працюють понад п’ять тисяч людей. Загалом від виробництва так чи інакше залежать 25 тисяч працівників.

«Це – не просто технічне розслідування. Це щось значно більше. Ця справа стосується основних принципів цивілізації», – заявив після арешту відповідальних осіб прокурор міста Таранто.

Розслідування доводить, що через викиди серед місцевого населення зросла кількість захворювань на рак та інші тяжкі хвороби. Керівництво компанії начебто чинило тиск на місцеву адміністрацію і давало хабарі, аби приховати масштаби екологічної катастрофи.

Працівники заводу проводять у вівторок добовий страйк на знак протесту проти можливих звільнень. Уряд Італії закликає профспілки та керівництво комбінату до перемовин. Зупинка роботи основного комбінату неминуче заблокує роботу залежних від нього в Італії та за її межами підприємств.

Copyright © 2012 euronews