ОПЛАТА ПРАЦІ.Україна має ухвалити законопроекти, які передбачають введення диференційованої заробітної плати – залежно від кваліфікації робітника. Таку думку висловив віце-прем'єр-міністр - міністр соціальної політики України Сергій Тігіпко, відповідаючи на запитання користувачів соціальної мережі Facebook.

«На мій погляд, однією з найскладніших проблем у трудових відносинах є те, що до 40% заробітної плати виплачується нелегально. Це означає, що з неї не сплачуються соціальні внески, зокрема до Пенсійного фонду. А працівники не мають соціальної захищеності, їм не йде пенсійний стаж. З часом вони можуть мати проблеми. А, не дай Боже, якісь травми чи аварії – вони залишаються один на один із проблемою», – сказав він.

«Ми вносимо чотири законопроекти, які передбачають введення дев'яти рівнів захищеної заробітної плати залежно від кваліфікації. Тобто директор підприємства не зможе поставити собі заробітну плату 1100 грн. На такій зарплаті зможе бути прибиральниця», – пояснив С. Тігіпко.

«Другою нормою ми значно збільшуємо відповідальність за нелегальне робоче місце. Там також багато інших пропозицій. Але до обговорення цих законів ми перейдемо одразу після виборів. Тому що, я вважаю, нам не вистачить спокою для обговорення колосально важливої для країни проблеми. Такі зміни і такі реформи проводили Іспанія, Чехія, Болгарія, досвід яких ми вивчили. І там був дуже гарний ефект. Маю надію, що це вдасться реалізувати і нам в Україні», – резюмував віце-прем’єр.

УНН