СМЕРТЕЛЬНА НЕБЕЗПЕКА. У середу у Франції побачили світ книга й фільм «Ми всі піддослідні», де йдеться про шкоду генетично-модифікованих харчів. Нещодавно французький біолог Жиль-Ерік Сераліні оприлюднив дані про смертельну небезпеку ГМО.

Протягом двох років він – за умов секретності – керував першим незалежним дослідженням генетично-модифікованих продуктів. У багатьох піддослідних пацюків, що їх годували кормом з генетично-модифікованої кукурудзи, з’явилися ракові пухлини, хвороби печінки й нирок. У достовірності дослідження дехто сумнівається:

«Пан Сераліні використовував такий тип пацюків, які з високою вірогідністю – до 70% – можуть захворіти на рак. І саме ці ракові пухлини й виявили під час дослідження»,- зазначив представник Європейської асоціації біотехнологій Карел дю Марші Сарваас.

Він – не єдиний, хто ставить запитання про результати дослідження. Їхній автор так відповів на критику:

«Я завжди дивуюся, коли люди одразу ж починають кричати: ні-ні, це не добре. Першою нормальною реакцією було б сказати: давайте подивимося, наскільки це серйозно й що взагалі відбувається».

Колишній міністр довкілля Франції, а нині євродепутатка Корінн Лепаж розповідає про шкідливість генетично-модифікованих харчів у книзі «Правда про ГМО – це наша справа»:

«Давайте, по-перше, відновимо довіру до досліджень. По-друге, потрібен реальний вибір, тобто, якщо хтось вирішив не їсти генетично-модифіковані продукти, то він може повністю від них відмовитися. По-третє, всі дебати про пестициди, шкоду для ендокринної системи, наслідки для здоров’я людини насправді сприяють тому, щоб нині ухвалювали нові рішення, що відрізняються від попередніх».

Наступного тижня Європейська агенція безпеки харчової продукції оприлюднить попередні висновки стосовно дослідження Сераліні. Можливо, агенції буде потрібно провести додаткові експертизи.

Copyright © 2012 euronews