Питання від Гайнца з Відня:

«Я прочитав, що з 2013 року в ЄС запровадять спільний формат водійських прав. Чи це правда? Я переїду з Австрії до Німеччини. Що станеться з моїми австрійськими правами?»

Фредерік Франсуа зі служби «Europe Direct»:

«Ви маєте рацію. В ЄС з 19 січня 2013 року почнуть видавати водійські права єдиного зразка. Таким чином, влада робить ще один крок у бік спрощення пересування громадян в об’єднаній Європі.

Нові водійські права мають формат банківської картки, їхній термін дії буде від 10 до 15 років, залежно від законів конкретної країни. Усі держави-члени ЄС зобовязані гарантувати повний перехід з прав старого зразка на новий щонайпізніше до 2033 року.

Якщо Ви вже маєте водійські права, Вам не доведеться заново складати іспит на знання правил дорожнього руху. Для обміну водійських прав на нові, спільні для всього Європейського Союзу, Вам слід дізнатися необхідні для цього процедури у країні, де Ви проживаєте.

Якщо ж Ви їдете до іншої країни ЄС, Вам не буде потрібно обмінювати свої права на місцеві, оскільки в Європейському Союзі визнаються водійські права усіх країн-членів. Однак, якщо Ви переїжджаєте до іншої країни ЄС на постійне проживання, Вам доведеться обміняти Ваші права на місцеві після закінчення їхнього терміну дії.

Якщо ж Ви маєте довічні водійські права, видані у вашій країні ЄС, влада країни, в яку Ви переїхали, може вимагати, щоб Ви обміняли права на місцеві після двох років перебування. До Вас застосують те саме законодавство, що й до громадян цієї країни, стосовно продовження чинності документів, медичного огляду тощо».

Copyright © 2012 euronews