Вчені з Національного університету Сінгапуру створили еліксир молодості і встигли його випробувати на круглих черв'яках Caenorhabditis elegans. В основі елікісра – мікс із декількох антивікових препаратів. У результатіексперименту, черв’яки прожили вдвічі більше, ніж в середньому їм виділяє природа.

Фахівці експериментували з різними сумішами медикаментів, які здатні уповільнити старіння. Одна з випробуваних сполук – рапаміцин, речовина, яка уповільнює роботу mTOR – мішені рапаміцину у ссавців. Це компонент сигнального комплексу, який відповідає за ріст клітин. Вчені прийшли до висновку, що ефективність рапаміціну можна оптимізувати шляхом застосування додаткових компонентів і з'єднань.

Гіпотеза експертів підтвердилася – поєднання рапаміцин-рифампіцин і рифампіцин-псора-4 уповільнили процес старіння круглих черв'яків. Вони були значно ефективніші, ніж окремо взятий препарат. Вчені пояснили, що такі «коктейлі» виробляють синергетичний ефект на сигнальні клітини. Його не вдавалося домогтися за допомогою препаратів, взятих окремо. Вчені не виключають, що такий засіб може стати ключем до вічного, або хоча б до дуже тривалого життя.

Орест ГОРЯНСЬКИЙ
для «Урядового кур’єра»