Вчені з Університету Отаго (Нова Зеландія) з'ясували, що вірус долини Сенека може інфікувати ракові клітини і знищувати їх. Дослідники вважають, що відкриття дозволить розробити новий ефективний метод боротьби зі злоякісними пухлинами.

У прес-релізі, опублікованому на EurekAlert !, відзначається, що фахівці заразили ракові клітини вірусом за допомогою кріоелектронної мікроскопії високого дозволу. В таких умовах зразки знаходяться в середовищі з низькими температурами.

З'ясувалося, що вірус долини Сенека взаємодіє із білковим рецептором ANTXR1, розташованому на поверхні ракових клітин. При цьому ген ANTXR2, який характерний тільки для здорових тканин, інфекція не зачіпає.

Вчені вважають, що використовувати вірус можна в боротьбі зі злоякісними пухлинами. Для цього його необхідно модифікувати і виключити частину, яка зачіпає імунну систему людини.

Вірус долини Сенека зустрічається в США з 1980-х років, вражає в основному свиней і зрідка корів. Виявляється у вигляді численних виразок на шкірі та слизовій оболонці.

Орест ГОРЯНСЬКИЙ
«Урядовий кур’єр»