КОСМОС. Міжнародний астрономічний союз (IAU) вперше встановив точне значення астрономічної одиниці. Ця найважливіша в астрономії величина, рівна середній відстані від Землі до Сонця, до цих пір представляла собою низку заплутаних розрахунків. Відтепер вона становить рівно 149 597 870 700 метрів, передає УНН з посиланням на  закордонні ЗМІ.

Ніяких глобальних наслідків цього нововведення не передбачається. Єдиними людьми, хто відчує зміну, будуть самі астрономи. Тепер їх розрахунки будуть точніше. До того ж їм не доведеться витрачати багато часу, щоб донести уявлення про астрономічну одиницю до своїх студентів.

Переглянуте визначення дозволяє забути про деякі проблеми у астрономічних вимірюваннях, оскільки фіксована відстань не прив'язана до маси Сонця, а метр являє собою відстань, яку світло проходить у вакуумі за 1/299792458 частку секунди. Оскільки швидкість світла постійна і на Землі і на Юпітері, розташування спостерігача в Сонячній системі більше не має значення.

Деякі астрономи висловлювали побоювання, що прийняті зміни призведуть до збою в їх програмах. Але після декількох суперечок рішення про перехід до нового розрахунку астрономічної одиниці було прийнято одноголосно.