ЮВІЛЕЙ. Президент взяв участь в урочистих зборах з нагоди 20-річчя створення Асоціації міст України. У своєму виступі на урочистостях Віктор Янукович назвав представлений Асоціацією міст проект Концепції реформи місцевого самоврядування основою для підготовки конкретних рішень: «Стратегія реформи місцевого самоврядування має бути продуманою і зваженою, узгодженою з іншими структурними реформами в державі і готуватися за участю місцевих громад, регіонів. Необхідно створити максимально сприятливі умови для участі громадськості в управлінні територіями, зокрема через органи самоорганізації населення».

Проблемними ж моментами глава держави вважає централізовану вертикаль адміністративно-територіального устрою, яка гальмує розвиток ринкових відносин, стримує ефективну міжрегіональну кооперацію, велику кількість фінансово неспроможних територіальних громад та колізію між повноваженнями органів державної влади і органів місцевого самоврядування.

«Відсутність державних соціальних стандартів призводить до проблем недофінансування делегованих повноважень у частині освіти, культури, охорони здоров’я. Це позбавляє громади можливостей шукати додаткові джерела надходжень до місцевих бюджетів. У результаті погіршується якість соціальних послуг, занепадає житлово-комунальне господарство та транспортна інфраструктура», — наголосив він.

Також реформа місцевого самоврядування передбачає забезпечення ефективного бюджетного процесу, упорядкування земельних відносин. «Великі міста мають стати локомотивами економічного розвитку в регіонах. Малі — точками нового економічного зростання», — передає слова Президента його прес-служба.

Зі свого боку держава та органи місцевого самоврядування створять стимули для активізації підприємницької ініціативи у малих містах. На макрорегіональному рівні кошти спрямовуватимуться на спорудження та реконструкцію найбільш значимих для регіонів об’єктів, а від загального дотування місцевих бюджетів можуть відмовитися взагалі. Окрім цього держава виконуватиме свої функції з відродження «депресивних» районів і міст, а з 2013 р. почне діяти податок на нерухоме майно: це дасть додатково 2—2,5 млрд грн на рік у бюджети міст, селищ і сіл, а реальний ресурс для інвестиційного розвитку територій у 2013 р. має становити приблизно 16 млрд грн (на 20% більше від показників 2012 р).

За словами Президента, розширюватиме матеріальну базу самоврядування міст і децентралізація бюджетної системи. Відтак, вдасться зменшити корупційні ризики при здійсненні міжбюджетних відносин.

Насамкінець Віктор Янукович закликав членів Асоціації міст активніше брати участь у реформаторських процесах, бо від їхньої активності залежить якість рішень, що прийматимуться на державному рівні у контексті перетворень системи територіальної організації влади в Україні.