ЖИВИЙ ПІДВОДНИЙ СВІТ. Відтепер всі користувачі комп’ютерів у світі можуть спостерігати за життям океану, зокрема, Великого Бар’єрного рифа. Для цього створено спеціальну функцію «Catlin Seaview Survey» від Google Maps.

За допомогою камер водолази зроблять майже 50 тисяч підводних знімків. Зображення буде об’єднано у панорамні сцени високої чіткості, таким чином користувачі зможуть спостерігати за ними в режимі онлайн. Для віртуального «занурення» вони зможуть обирати серед кількох місць на Великому Бар‘єрному рифі.

Наступного року обстеження триватимуть і в інших місцях, таких як Гавайї, Філіппіни, Бермудські острови. Пірнальники вирушать на глибину від 30 до 100 метрів, з камерами і датчиками, аби дізнатися більше про важкодоступні глибоководні рифові системи.

Вчені сподіваються більше дізнатися про тигрових акул, які страждають від кліматичних змін, а також – відкрити раніше невідомі види.

Google Street View вже створив віртуальну карту понад восьми мільйонів кілометрів землі, а тепер збирає зображення з океану, аби дати людям змогу відвідати підводний світ.

Люк Венсан, технічний директор проекту, вважає: зробити цю інформацію доступною становить частину величезної місії: «Таким чином, наша місія в Google полягає у тому, щоб бути всеосяжними, здобути зображення звідусіль. На сьогодні, хоч ми опублікували зображення вулиць на семи континентах, включно з Антарктидою, ми не мали змоги опублікувати зображення підводного світу, сьогодні ми можемо змінити це».

Це буде перше комплексне наукове дослідження стану Великого Барєрного рифа на глибині до 100 метрів.

Вчені сподіваються, що їхня робота допоможе державним та науковим товариствам краще зрозуміти коралові рифи, які є своєрідним індикатором загального здоров’я океану. 

Copyright © 2012 euronews