СИТУАЦІЯ. Міністерство закордонних справ України радить уважніше ставитися до вибору туроператора для оформлення поїздки до Болгарії у зв'язку з численними скаргами українців на недобросовісну роботу однієї з українських туристичних компаній – ТОВ «Балкан трепел». 

Про це у вівторок на брифінгу у Києві заявив речник МЗС України Олександр Дикусаров, передає УКРІНФОРМ.

«Ми радимо громадянам України при плануванні свого відпочинку в Болгарії дуже уважно ставитися до вибору туристичного оператора, оскільки упродовж цього місяця до Міністерства закордонних справ України надійшли численні звернення від громадян зі скаргами на діяльність компанії «Балкан Тревел» з проханням надати допомогу в розв'язанні ситуації, що складалася навколо відправлених цим підприємством до Болгарії груп українських туристів, у тому числі дітей», – зазначив Дикусаров.

За його словами, основними причинами претензій громадян України до компанії були розміщення в інших, а не попередньо узгоджених, готелях, незадовільні умови перебування і харчування. Крім того, туристам відшкодовували завдані у цьому зв'язку збитки лише частково, або не надавали транспортне забезпечення для повернення в Україну. Як розповів Дикусаров, група з 45 дітей та 12 дорослих, яка уклала угоди на туристичне обслуговування з цією компанією 30 червня, була без будь-яких пояснень доправлена до не узгодженого раніше готелю, де туристам запропонували розміститися в необлаштованих приміщеннях поруч з незавершеним будівництвом та без огорожі, що могло бути небезпечним для дітей.

У ту ж ситуацію потрапила 6 липня й інша група українських дітей у складі 37 осіб, відправлена ТОВ «Балкан Тревел» до Болгарії.

12 липня до МЗС також звернувся представник ще однієї групи з 27 українців, з яких 8 – малолітні діти. Він поінформував, що група не може виїхати після відпочинку в Україну через невиконання ТОВ «Балкан Тревел» зобов'язань про забезпечення повернення у визначений договором термін.

Як зазначив речник зовнішньополітичного відомства, МЗС та Генеральне консульство України у Варні вжили заходів для допомоги членам цих туристичних груп під час перебування у Болгарії. Зокрема, були вирішені питання щодо їх розміщення в готелях та перевезення в Україну. На цей час за сприяння міністерства всі українці повернулися на Батьківщину.

Водночас МіЗС звернулося до Держтуризмкурорту з проханням провести контрольну перевірку щодо додержання ліцензійних умов провадження туроператорської діяльності ТОВ «Балкан Тревел», а також вжити відповідних заходів регулювання.