ЗАЯВА

МЗС відреагувало на звіт Бюро демократичних інститутів та прав людини ОБСЄ щодо виборів народних депутатів України

«Ми цінуємо безпрецедентну увагу, продемонстровану міжнародними спостерігачами, зокрема БДІПЛ ОБСЄ, до виборчого процесу в Україні. Свідченням цього стало направлення на запрошення української сторони рекордної кількості в історії моніторингу за парламентськими виборами в Україні спостерігачів — близько 4 тис. — від міжнародних організацій та іноземних держав. При цьому місія БДІПЛ сформована з понад 600 осіб з близько 40 країн. Розглядаємо це як визнання міжнародною спільнотою важливості та особливої ролі України у забезпеченні подальшого демократичного розвитку і стабільності в регіоні», — йдеться у заяві зовнішньополітичного відомства.

Міжнародні спостерігачі ретельно проаналізували процес підготовки української сторони до виборів та забезпечення їх проведення відповідно до чинного українського законодавства і визнаних норм і стандартів у цій сфері. Зокрема в остаточному звіті БДІПЛ ОБСЄ відзначено створення належної законодавчої бази для проведення демократичних виборів в Україні шляхом вчасного ухвалення виборчого законодавства, високо оцінено функціонування Державного реєстру виборців, наголошено на активному характері передвиборчої кампанії.

Окрім цього, міністерство відзначило високу оцінку й неухильне дотримання принципів багатопартійності та змагальності у виборчому процесі. «Це безумовне досягнення України, яка за відносно короткий в історичному плані період забезпечила своє утвердження як європейська демократична країна. Спостерігачі також позитивно відзначили мирний та спокійний характер проведення голосування», — зазначає прес-служба МЗС.

Водночас у звіті вказано на окремі недоліки, виявлені міжнародними місіями у ході моніторингу парламентських виборів у нашій країні. «Ми свідомі того, що виборчий процес в Україні, як і в будь-якій іншій демократичній державі, не позбавлений вад та потребує подальшого удосконалення. У цьому контексті для нас важливі конкретні рекомендації, що містяться в остаточному звіті БДІПЛ ОБСЄ. Українська сторона врахує їх у своїй роботі з покращення виборчого законодавства та приведення його у повну відповідність до найвищих міжнародних норм і стандартів. У цьому процесі ми готові до продовження конструктивної та плідної взаємодії з провідними міжнародними експертами, зокрема БДІПЛ ОБСЄ», — так МЗС розставило акценти щодо перспектив подальшої роботи.

Однак вітчизняне зовнішньополітичне відомство констатувало, що деякі оцінки, які містяться в остаточному звіті БДІПЛ ОБСЄ щодо парламентських виборів, мають помітне політичне забарвлення. 

Відділ новин
«Урядового кур’єра»