ВИБОРИ. Безпрецедентна кількість спостерігачів та можливість онлайн-спостереження за процесом голосування на всіх виборчих дільницях унеможливить фальсифікацію волевиявлення громадян. Таке переконання висловив Прем’єр-міністр Микола Азаров під час зустрічі з представниками делегацій офіційних спостерігачів від іноземних держав і міжнародних організацій, а також керівниками іноземних дипломатичних місій в Україні.

На одній з виборчих дільниць Києва Микола Азаров особисто перевірив готовність до недільного голосування.
Фото Олега МАРКЕВИЧА

Глава уряду зазначив, що за нинішніми парламентськими виборами спостерігатимуть майже 4 тис. спостерігачів, які зможуть слідкувати за процесом підрахунку голосів на 32 тис. виборчих дільниць. Фактично, на одного спостерігача припадає 8 дільниць, що дає змогу охопити практично всі місця голосування.

Крім того, фальсифікаціям завадять веб-камери, що відслідковуватимуть видачу бюлетенів та момент їх вкидання до прозорих урн. Микола Азаров підкреслив, що вони працюватимуть і після закриття виборчих дільниць, відстежуючи процес підрахунку голосів дільничними комісіями. Після виборів відеоінформація зберігатиметься достатній час, аби у разі виникнення питань щодо підрахунку голосів на тій чи тій дільниці ще раз ознайомитися з процесом.

«Більш прозорішої системи голосування і підрахунку голосів в Україні ще не існувало. Ще раз підкреслюю: ми зацікавлені, щоб як на сході, так і на заході України абсолютно однаково відбувався підрахунок голосів. Я впевнений, що ці вибори створять приклад, де буде мінімальна кількість порушень, пов’язаних саме з підрахунком голосів», — заявив Микола Азаров.

У стовідсотковій готовності виборчих дільниць глава уряду переконався на власні очі. Вчорашнього ранку він відвідав одну з виборчих дільниць Києва. «Я переконався, що веб-камери працюють чітко, що будь-хто матиме можливість спостерігати за процесом голосування як на дільниці, так і перебуваючи поза нею, через мережу Інтернет. Будь-які байки, будь-які розповіді, що вибори можуть бути сфальсифікованими, безпідставні, адже будь-які фальсифікації виключаються технологічно», — заявив Прем’єр-міністр.