ПАРЛАМЕНТАРИЗМ

Лідер «Лікуду» спробує сформувати  широку коаліцію

«Я гордий бути вашим прем’єр-міністром і дякую за те, що втретє дали мені можливість очолити Державу Ізраїль», — сказав 63-річний Біньямін Нетаньяху своїм прихильникам, дізнавшись про результати виборів до ізраїльського парламенту. Блок прем’єра «Лікуд-Бейтену» хоч і  втратив чверть місць у Кнесеті, залишився найбільшою групою, до якої входить 31 парламентарій.

У програмах партій ізраїльтян найбільше цікавили соціальні й економічні питання. Фото з сайту news.yahoo.com

Прем’єр уже запропонував співпрацю новоствореній партії «Єш Атид», яка здивувала спостерігачів другим результатом, — 19 місць. Однак її лідер, популярний колишній телеведучий Яір Лапід, вимагає змінити закон, за яким студенти ультраортодоксальних єврейських семінарій можуть відстрочувати військову службу. Релігійно налаштовані сили в нинішній коаліції рішуче виступають проти таких змін.

Пан Лапід також сказав, що приєднається лише до того уряду, який зобов’яжеться відновити мирний процес із палестинцями, що був заморожений після приходу на посаду пана Нетаньяху.

Тож не дивно, що єдиним можливим варіантом після виборів, на яких правий і лівоцентристський блоки загалом отримали по 60 місць у парламенті, стали коаліційні переговори. Раніше прем’єр-міністр Біньямін Нетаньяху пообіцяв сформувати, за його словами,  якомога ширшу правлячу коаліцію, припустивши, що зможе знайти партнерів з-поза лав своїх традиційних союзників — ультранаціоналістів і релігійної партії.

Тепер аналітики передбачають тижні політичних дискусій та переговорів щодо формування уряду. Оглядачі припускають, що альянс пана Нетаньяху може опинитися в опозиції.

На відміну від попередніх виборів, цього разу питання становлення ізраїльсько-палестинського миру не отримало провідних місць у програмах партій. Соціологічні опитування показали, що найбільше людей турбують соціальні й економічні питання.

Водночас Reuters зазначає,  що непереконлива перемога блоку Нетаньяху дає йому змогу залишитися прем’єр-міністром на третій термін і, можливо, приведе до жорсткої коаліції, яка проштовхуватиме будівництво єврейського поселення на окупованій землі.

Утім, офіційні результати виборів буде оголошено  лише  30 січня.