СТРОКАТИЙ ПАРЛАМЕНТ. Наймолодший грецький політик Алексіс Ціпрас вчинив справжній електоральний вибух у Греції – за попередніми результатами, його ультраліва партія посіла друге місце на парламентських виборах.

Владні партії зазнали поразки, бо люди втомилися від заходів бюджетної економії, що уряд запроваджує на вимогу міжнародних позичальників, аби уникнути банкрутства країни.

«Наше найперше завдання зараз – це виправдати довіру людей і зробити все можливе, аби країна отримала уряд, що засудить угоду про міжнародну допомогу та відмовиться від політики економії,»– говорить лідер ультралівих Алексіс Ціпрас.

Консерватор Антоніс Самарас, хоч і прийшов першим у виборчих перегонах, проте отримав недостатньо голосів, аби його партія могла самостійно сформувати уряд. Отже, доведеться домовлятися.

«Ми готові взяти на себе відповідальність за формування уряду національного порятунку, що має виконати два завдання: перше – це втримати країну в зоні євро і друге – змінити політику затягання пасків, що повязана з міжнародною допомогою, аби сприяти зростанню економіки та полегшити страждання країни,» – сказав Самарас.

Соціалістична партія «ПАСОК», що належала до владної коаліції, дорого заплатила за підтримку заходів економії. Колись могутня політична сила на цих виборах, схоже, буде лише третьою.

Проте її лідер Єванґелос Венізелос не хоче прощатися з урядом: «Треба розглянути можливість створення уряду національної єдності. Цього вимагає конституція».

Схоже, ці вибори дадуть країні доволі строкатий парламент. Поки незрозуміло, яким буде новий уряд Греції і чи буде він виконувати план виходу з кризи, що його попередники узгодили з міжнародними позичальниками. 

Copyright © 2012 euronews