ОСТАННЯ КРАПЛЯ. Депутати Луганської обласної ради ухвалили рішення розірвати концесійний договір із ТОВ «Луганськвода» — внаслідок того, що підприємство не виконувало концесійних зобов’язань та інвестиційних обов’язків.

— Є невиконання умов договору, є борги, за якими йдуть суди. Ми зараз пропонуємо розійтися мирно й підготувати додаткову угоду з розірвання договору з концесіонером і далі працювати з нашим комунальним підприємством «Луганськвода», — заявив перший заступник голови обласної ради Євген Харін.

Раніше облрада віддала майно «Луганськводи» в концесію однойменного ТОВ у березні 2008 року. Концесіонер зобов’язався інвестувати у водопровідну мережу регіону 756 мільйонів гривень. У перші п’ять років внески мали становити понад 500 мільйонів гривень. Однак на цей момент, за інформацією Євгена Харіна, сума вкладених інвестицій не перевищує 100,3 мільйона гривень. Загалом концесіонер станом на 17 грудня минулого року заборгував Луганщині у вигляді концесійних платежів та пені близько 90 мільйонів гривень. До того ж у «Луганськводи» є борг перед ТОВ «Луганське енергетичне об’єднання» — понад 200 мільйонів.

Пояснення такого стану справ із боку концесіонера полягає в тому, що «через незбалансованість економіки й тарифів інвестор не бачить можливості далі вкладати інвестиції в розвиток «Луганськводи». Слід зазначити, що за три роки концесії вартість послуги з подачі води та водовідведення в краї не раз підвищувалася, і нині є однією з найвищих в Україні — 8,96 гривень за кубометр.  Важко сказати, що саме стало останньою краплею, але депутати обласної ради в ході 16-ї сесії одностайно ухвалили рішення запропонувати ТОВ «Луганськвода» розірвати за згодою сторін концесійний договір. Якщо «мирної» угоди з концесіонером не вийде, то повертати водоканал у власність громади депутатам доведеться через суд.