ЗДОРОВ’Я. У Грузії через ускладнення від грипу типу А H1/N1, який в народі також називають «свинячим», померло 3 людини, передає УНН з посиланням на місцеві ЗМІ.

За їх інформацією, через грип померли одна жінка – в клініці імені Гудушаурі.

Ці дві малолітніх дитини – у регіоні Кахеті. Разом з цим ЗМІ зазначають, що МОЗ Грузії офіційно підтвердив лише смерть жінки, причини дитячих смертей наразі визначають.

Як повідомлялось раніше, лікарні в країні заповнені майже на сто відсотків, у пацієнтів часто фіксують ускладнення від грипу у вигляді пневмонії.

За даними ВООЗ найкращим методом захисту від грипу визнана вакцинація. Щеплення не лише попереджує захворювання, а й запобігає виникненню ускладнень, серед яких пневмонії різної тяжкості, менінгіти, отити, загострення хронічних хвороб. У найбільш складних випадках від грипу можна померти – щороку медики фіксують в середньому пів мільйона смертей.

На території України дозволені до використання наступні вакцини: ВАКСІГРИП (виробництва Санофі Пастер С.А., Франція), Інтанза*15/Інтанза*9 (виробництва Санофі Пастер С.А., Франція), а також ФЛЮАРИКС™ (виробництва GlaxoSmithKline Biologicals Branch of SmithKline Beecham Pharma GmbH & Co.KG, Німеччина) та ІНФЛУВАК® (виробництва Abbott Biologicals B.V., Нідерланди).

За прогнозами експертів в Україні очікуються спалахи грипу A/Каліфорнія/7/2009 (H1N1), A/Вікторія/361/2011 (H3N2), B/Вісконсін/1/20.