СПРАВА №…  Хоч стаття 209 Кримінального кодексу України і не належить до «популярних» серед спритників різної масті, все-таки на Сумщині знаходяться охочі незаконно «відмивати» доходи, одержані злочинним шляхом. Так, протягом минулого року за результатами роботи податківців порушено три кримінальні справи, що підпадають під дію 209-ї. Про це повідомив начальник відділу Державної податкової служби в Сумській області Юрій Кучеренко. 

Ось один із прикладів, який для директора  приватного підприємства завершився тюремним ув’язненням терміном на 4 роки 9 місяців. Аби приховати доходи від держави, він відкрив додатковий розрахунковий рахунок, на який «перегнав» 2,5 мільйона гривень і використав у власній фінансово-господарській діяльності. Так само «погорів» ще один підприємливий бізнесмен, якому Феміда відміряла обмеження волі терміном  2 роки.

Як повідомила працівник прес-служби ДПС у Сумській області Вікторія Зінченко, порушники використовують різноманітні механізми та інструменти  «відмивання» «брудних» коштів. У схемах задіяні готівка, купівля цінних паперів, підроблені документи, використання викрадених або втрачених паспортів, створення фіктивних фірм тощо. Однак фахівці розплутують подібні клубки і виводять шахраїв на чисту правову воду.

Загальна сума виявлених «відмитих» доходів за кримінальними справами минулого року становить майже 6 млн грн. Для відшкодування завданих збитків вилучено товарно-матеріальні цінності та накладено арешт майже на 8 млн, завдяки чому вже відшкодовано майже 2,1 млн грн. Дві третини цієї суми спрямовано до бюджету.