ПОЗИЦІЯ. Для поліпшення економічної ситуації в Україні Прем’єр-міністр Микола Азаров запропонував низку механізмів, серед яких: активне фінансування великих інфраструктурних проектів з урахуванням програм імпортозаміщення, підвищення фінансової ефективності НАК «Нафтогаз України», зважена бюджетна та монетарна політика. 

Про це йшлося під час консультацій глави уряду з провідними вченими-економістами щодо розвитку вітчизняної економіки на короткострокову перспективу. В обговоренні взяли участь перший заступник директора Національного інституту стратегічних досліджень Ярослав Жаліло, професор кафедри міжнародної економіки, доктор економічних наук Київського національного університету імені Тараса Шевченка Олександр Шаров, директор Фонду Блейзера в Україні Олег Устенко, директор Інституту економіки та прогнозування НАН України Валерій Геєць.

Під час діалогу Микола Азаров зазначив, що уряду протягом 10 місяців цього року на тлі світової рецесії вдається утримувати стабільну економічну ситуацію. Проте, за його словами, враховуючи продовження несприятливої кон’юнктури на ринку металопродукції, в результаті якої у жовтні зафіксовано зниження цін на 15% і як наслідок — зменшення притоку валюти в Україну, необхідна ефективна програма розвитку економіки як на довгострокову, так і на короткострокову перспективу, повідомляє департамент інформації та комунікацій з громадськістю Секретаріату КМУ.

У цьому контексті Прем’єр-міністр повідомив, що нині уряд разом з Національним банком вивчає можливість кредитування проектів, спрямованих на розвиток внутрішнього ринку з можливістю мінімізації відтоку валюти.