Людмила Яківна Клейменова має чимало власних рецептів оздоровлення, які випробувала на собі. Ця життєрадісна жінка зовсім не виглядає на своїх «за 70».

– Я колишній медпрацівник, до пенсії агітувала інших за здоровий спосіб життя і сама намагаюся його дотримуватися, – розповідає Людмила Яківна. – Ходжу боса по траві, на своєму подвір’ї обливаюся холодною водою. В усьому покладаюся на Бога – віра, молитва і співи дуже мені допомагають. Люблю наспівувати різні мелодії, сама їх на ходу вигадую.

Жінка розповіла, що раніше хворіла на бронхіальну астму. Щоб видужати, робила дихальну гімнастику, кожної суботи й неділі виїжджала до лісу, щороку ходила в походи в Карпати. І хвороба відступила.

– Навіть зараз дихальна гімнастика мені стає в нагоді, – каже пенсіонерка. Якщо вночі турбує серце, закриваю пальцем одну ніздрю і вдихаю повітря іншою, потім видихаю через рот. Далі так само з іншою ніздрею.

Вправи для зарядки пенсіонерка вигадала сама. Права рука після перелому погано працювала – нею жінка навіть не могла навіть пальто нести чи просто підняти вгору. Щодня вона ставала біля стіни і пальцями хворої руки «ходила» по стіні вгору і вниз. З кожним тижнем такої зарядки рука підіймалася все вище, і зараз нею немає жодних проблем.

А гімнастику з палицею пані Людмила вигадала, щоб вилікувати біль у плечових суглобах. Палицю, котра дістає їй майже до плеча, жінка одним кінцем кладе на підлогу справа, на інший кінець кладе праву долоню. І починає правою рукою описувати кола, то розпрямляючи, то згинаючи руку. При цьому нижній кінець палиці знаходиться на тій же точці.

Для здоров’я хребта Людмила Яківна використовує нордичну ходу, тільки замість спеціальних палиць опирається на старі палиці від лиж. На відміну від звичайної ходи, при ході з палицями працюють не лише ноги, а й руки і плечовий пояс.

А щоб не хворіти грипом та застудами, жінка промиває ніс соленою водою (столова ложка на склянку води). Цим розчином можна просто змочити ватний тампон і закласти його в ніздрю, потім вийняти, воду сплюнути. При собі постійно носить ароматизовану олійку, куди входить екстракт чайного дерева та інші компоненти. Нею для захисту від вірусів змащує ніздрі та яремну ямку, а коли заболить голова чи відчувається втома – розтирає скроні.

Людмила Яківна намагається їсти корисні продукти. «З сирого гарбуза роблю салат, з житніх платівців варю суп, до страв додаю багато зелені – вигадую, щоб було і смачно, і корисно», – каже жінка.

Надія ВАСИЛАШ
для «Урядового кур’єра»