Японські вчені розробили новий препарат проти грипу під назвою балоксавір-марбоксіл, який зупиняє поширення вірусу і блокує його симптоми. Випробування ліків проводилися спочатку на лабораторних мишах, а після на добровольцях. З'ясувалося, що людський організм досить добре сприймає діючі компоненти препарату і його противірусні властивості діють трохи більше доби.

У нового препарата є і неприємний бік: це розлади шлунку, нудота, бронхіт та синусит.

Цей лікарський засіб до виробництва був схвалений ще на початку 2018 року, так що у зв'язку з осінньою епідемією лікарі рекомендуватимуть до вживання саме цей препарат, але тільки після якісного індивідуального обстеження на сумісність із ним.

Ще в лютому 2018 року медики протестували ліки на трьох групах пацієнтів для виявлення ефективності різних препаратів. Перша група використовувала вже відомий балоксавір-марбоксіл, друга осельтамівір, а третій взагалі запропонували плацебо. Краще за всіх з вірусом впорався перший препарат, всього за 24 години, другий вилікував хворих за 72 години, а ось третя група боролася із симптомами грипу протягом чотирьох днів.

Орест ГОРЯНСЬКИЙ
для «Урядового кур’єра»