Олег ЧЕБАН,
«Урядовий кур’єр»

Вінницький обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф поповнився п’ятьма новими автомобілями. На виконання відповідної обласної програми (коштом Державного фонду регіонального розвитку в розмірі 8 мільйонів гривень та у співфінансувані з облдержадміністрацією (1 мільйон гривень) придбано три санітарних автомобіля класу «С»» на шасі «Citroen». У них можна проводити оперативні втручання навіть під час руху.

До оснащення авто входить апарат штучної вентиляції легенів, кардіомонітор, дефібрилятор, пневмоматрац, кисневі балони, інгалятори тощо. Ще два санітарних автомобіля JAC область отримала від МОЗ у рамках надання гуманітарної допомоги Україні від Китайської Народної Республіки.

«Щоб система екстреної допомоги працювала в комплексі, нам потрібно оновлювати парк. Три реанімобілі, які ми отримали через Державний фонд регіонального розвитку у співфінансуванні з обласним бюджетом – це лише перший крок. Сьогодні у нас є попередня домовленість з Міністерством охорони здоров’я і Кабінетом Міністрів України, тож сподіваємось, що Вінниччина буде залучена до експерименту, який буде реалізовуватися в декількох областях щодо побудови системи екстреної медичної допомоги», – зазначив під час вручення ключів від автомобілів голова облдержадміністрації Валерій Коровій.

Загалом для чіткої роботи системи екстреної медичної допомоги в області необхідно майже сотня таких «швидких».

За словами головного лікаря обласного центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Анатолія Пірникози, статистика свідчить, що 66% раптово померлих людей страждали на серцево-судинні захворювання, тож ці реанімобілі врятують не одне людське життя.