ПРОТЕСТ. Луганські шахтобудівники запланували рекордний страйк через борги із заробітної плати і приурочили його до Євро-2012.

Трудовий колектив публічного акціонерного товариства «Трест Луганськшахтопроходка» призначив на 20 квітня дату початку проведення масових протестів. Вони триватимуть 72 дні у Луганську й Києві. Люди вимагають погасити підприємству борги за виконані на замовлення Міністерства енергетики та вугільної промисловості ще в 2010 році роботи на шахті №10 «Нововолинська». Сума боргу перевищує 21 млн грн, з яких понад 10 млн — невиплачена трудящим тресту заробітна плата.

Страйк триватиме лише в робочі дні й тільки в робочий час на добровільній основі у формі невиконання своїх трудових обов’язків. До участі запрошені колишні працівники, яким також заборгували зарплату.

«Жодної політики тут немає. Людям просто необхідно виплатити зарплату, і в цьому питанні є підтримка обласної влади. Адже всі зацікавлені у якнайшвидшому вирішенні трудового конфлікту», — коментує ситуацію начальник відділення Національної служби посередництва та примирення в Луганській області Анна Мосіна.

За її словами, керівники області направили відповідні листи на ім’я міністра енергетики та вугільної промисловості та Прем’єр-міністра. Однак зустрічі в Києві, які вже відбулися з цього приводу, поки що не дали очікуваного результату, хоч шахтобудівникам пообіцяли погасити борги частково.

— До речі, трудовий спір між працівниками «Луганськшахтопроходки» і Міністерством енергетики та вугільної промисловості виникає не вперше, — розповіла Анна Мосіна.

Тож чи варто дивуватися, що шахтобудівники вирішили «скористатися» Євро-2012 у надії, що їхні біди швидше почують саме тоді, коли країна готується до візиту закордонних гостей, яким важко уявити, що в ХХІ столітті доводиться «вибивати» у держави борги за вже виконану роботу?..