ХАКЕРСЬКІ АТАКИ. Зловмисники створили вірус, який блокував комп'ютери користувачів у13 країнах, включаючи Великобританію і Німеччину, і вимагав плату за розблокування, прикриваючись ім'ям правоохоронних органів, повідомило британське видання The Telegraph з посиланням на заяву Скотланд Ярду.

Як пише The Telegraph, користувачі отримували повідомлення про те, що нібито правоохоронні органи заблокували комп'ютер через нелегальну діяльність користувача - відвідування сайтів з дитячою порнографією, терористичними матеріалами тощо. При цьому користувачеві пропонувалося заплатити 100 фунтів за розблокування комп'ютера.

За даними компанії F-Secure, що займається комп'ютерною безпекою, від цього комп'ютерного вірусу постраждали тисячі користувачів в 13 країнах, зокрема у Великобританії та Німеччині, починаючи з березня 2012 року, пише The Telegraph.

Зловмисники після зараження вірусом комп'ютера користувача визначали його місце розташування й надсилали повідомлення нібито від місцевих правоохоронних органів, на місцевій мові. Зокрема, у Великобританії користувачі отримували повідомлення нібито від поліції Скотланд Ярду.

За даними видання, розслідування дій зловмисників очолюють правоохоронні служби Німеччини, де було виявлено найбільшу кількість жертв.

Як стверджує глава дослідницького відділу F-Secure Мікко Хіппонен (Mikko Hypponen), комп'ютери більшості жертв були заражені цим вірусом через те, що користувачі не оновлювали плагіни для свого браузера до актуальних версій. Зокрема, за його словами, зловмисники використовували уразливості в компонентах, які необхідні для роботи з Java і Flash.

Представники Скотланд Ярду стверджують, що правоохоронні органи ніколи не будуть зв'язуватися з користувачами і збирати гроші таким способом. При цьому, за їхніми словами, користувачі, які постраждали від цього вірусу, повинні негайно звернутися в поліцію.

Експерти з комп'ютерної безпеки підкреслюють, що для захисту від вірусних атак користувачам необхідно встановлювати останні оновлення браузерів, плагінів, операційної системи та інших програм, так як в них розробники усувають існуючі уразливості.

РИА НОВОСТИ