ПАМ’ЯТЬ. На могилі Героя України, відомої кримської вишивальниці Віри Роїк відбулося святкове відкриття меморіалу. Вшанувати пам’ять майстрині зібралися представники кримської влади, керівники республіканських, міських і громадських організацій і гості з різних регіонів України.

Багато хороших слів пролунало на адресу Віри Роїк, яка при житті була надзвичайно мудрою, працьовитою, вимогливою до себе і до інших людиною. Завдяки своїй невичерпній енергії і бажанню залишити свої знання та вміння іншим вона виростила цілу плеяду творчих особистостей, які зараз продовжують її справу і популяризують традиції української вишивки.

Син майстрині Вадим Роїк на відкритті пам’ятника повідомив, що нині вся родина, друзі і шанувальники вишивальниці з нетерпінням чекають на відкриття Музею української вишивки імені Віри Роїк. «Цей музей розташується у трьох кімнатах Кримського музею етнографії. У першій залі будуть роботи мами, також тут відтворять куточок її квартири. У другому — розмістять роботи маминих учениць, а в третьому — вишивки з різних регіонів України. Родзинкою стане ткацький верстат, де відвідувачі зможуть на власні очі побачити процес виготовлення полотна для вишивки», — розповів Вадим Роїк.

Крім того, як повідомили у Міністерстві культури Криму, в 2013 році відбудеться Перша республіканська бієнале української народної вишивки «Український рушничок», присвячена пам’яті славнозвісної кримчанки.

За життя майстриня оволоділа понад 300 видами техніки вишивки і провела 242 спільні та 99 персональних виставок. Її роботами пишаються музеї світу та приватні колекціонери.