ЮВІЛЕЙ

Вшанувати поважний вік  міста приїхали гості з усієї країни

Уперше в писемних джерелах Збараж згадано в Галицько-Волинському літописі — частині відомого Іпатіївського літопису. З 1211 року документально веде своє літочислення галицьке місто, а нинішньої осені урочисто відзначило своє 800-річчя.

Погода, що стояла святкового дня, була мінливою — то тішили душу людей теплі сонячні промінчики, то враз проймав пронизливий холодний вітер, а там і дощ не забарився. В цих погодних умовах побачив і певні символи. Бо за свої сторіччя місто зазнавало чимало лиха і водночас раділо щастю та спокою.

Відкриття свята відбулося на території Збаразького замку та прилеглого парку. На бастіонах твердині й валах учасники клубу історичної реконструкції інсценізували сцену облоги та заволодіння його козаками: іржали коні, дзвеніли шаблі, били гармати…

Інсценізація подій XVII ст. викликала велику зацікавленість серед сучасних козаків. Понад 300 з них стали учасниками IX Всеукраїнського фестивалю козацької пісні «Байда». Вони представляли не лише Тернопілля, а й Прикарпаття, Донеччину, Буковину, Київську, Херсонську та інші області.

Гостями цього мистецького свята була й делегація клубу яхтсменів із польського Кракова на чолі з Лешеком Міхальські. Відбулася також Велика козацька рада.

Тим часом у відновлених залах Збаразького замку провели спеціальне погашення поштового конверта з оригінальною маркою «800-річчя від часу заснування міста Збараж», репрезентували гарно ілюстроване видання про  старовинне місто. Нагадаю, що до його ювілею Національний банк України ввів в обіг пам’ятну монету номіналом 5 грн. А ось герб Збаража вишила й представила на персональній виставці місцева майстриня Тамара Атаманчук.

У парку, що поруч із замком, розгорнули власні намети сільські й селищні ради району. Тут пригощали шинкою, ковбасою, салом, пампушками та інші смачними наїдками.

Театралізоване дійство «Сивочолий Збараж-витязь» провели на центральному стадіоні, який до свята повністю оновили. У палітрі ювілейних заходів велику зацікавленість  викликало авіаційне та феєричне лазерне шоу, концерт гурту «Гайдамаки».