ГЕОПОЛІТИКА. Учора в заміській резиденції президента США Барака Обами  Кемп-Девіді відкрився черговий дводенний саміт «великої вісімки».  На думку деяких експертів, зустріч, яку  в останній момент перенесли  з Чикаго, вирішили убезпечити від  можливих виступів антиглобалістів та учасників руху «Захопи Волл-Стріт».

На таких неформальних самітах члени клубу восьми  зазвичай виробляють загальні підходи до насущних міжнародних проблем і, на думку Білого дому,  робити це краще в невимушених умовах.  Цього разу серед іншого йшлося  про тенденції у світовій економіці та про іранську ядерну програму.

Одним з резонансних моментів саміту стала відмова від участі в ньому російського президента Володимира Путіна. Найімовірнішою причиною цього  могло стати і бажання  Кремля  незабаром побачити на  місці Обами його опонента на наступних виборах — республіканця Мітта  Ромні, вважають аналітики.

Варто зазначити, що  невимушене спілкування найвпливовіших світових політиків закінчиться вже 19 травня. Відразу після саміту G8 (19—21 травня 2012 р.) відбудеться саміт НАТО в Чикаго, провідною темою якого стане виведення військ з Афганістану.