АГРОПОЛІТИКА. Цього року Україна може зменшити імпорт свинини на 40%, при цьому у структурі споживання частка імпортованого м’яса та м’ясопродуктів знизиться із 17% до 7%. Збільшення вітчизняного виробництва м’яса відбудеться як за рахунок упровадження нових технологій та модернізації виробництв, що існують, так і за рахунок будівництва нових підприємств. Про це повідомив міністр аграрної політики та продовольства Микола Присяжнюк.

Так, Державною програмою активізації економіки на 2013—2014 роки передбачено збудувати та реконструювати 153 тваринницьких комплекси. Окрім того, у 2013 році держава підтримуватиме одноосібників та власників сімейних ферм, щоб наростити виробництво свинини та підвищити її товарність.

«На сьогодні українці споживають 90% продуктів харчування, вироблених в Україні. Це дуже високий показник. Сьогодні ми імпортуємо лише екзотичні овочі, фрукти, рибу та певну кількість м’яса птиці та свинини. І в цьому році ми зможемо зменшити імпорт свинини на 40%», — цитує слова Миколи Присяжнюка прес-служба Мінагрополітики.

Урядовець також підкреслив, що надзвичайно важливим залишається питання заохочення сільгоспвиробників будувати, реконструювати і модернізувати тваринницькі комплекси. Тому в 2013 році частину коштів буде спрямовано так, щоб мотивувати сільгоспвиробників будувати нові ферми.

Крім того, цього року держава стимулюватиме виробництво тваринницької продукції господарствами населення, продовжуватиме надавати вагому державну підтримку одноосібникам, зокрема за утримання молодняку великої рогатої худоби.

Усе це забезпечить збільшення виробництва тваринницької продукції, сприятиме створенню нових робочих місць на селі, а також дасть можливість розвинути інфраструктуру села та поліпшити соціальну сферу. «Існуючі та нові форми підтримки власників сімейних ферм заохочуватимуть їх збільшувати виробництво тваринницької продукції, зокрема якісної свинини, і підвищувати її товарність», — додав Микола Присяжнюк.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»