Ганна РОМАШКО 
для «Урядового кур’єра»

А КАРАВАН ІДЕ. Кількасот активістів зібралися днями біля фінансової біржі у Нью-Йорку, щоб відзначити річницю руху «Окупуй Волл-стріт». Його учасники, як і раніше, виступають проти корпоративних інтересів ділової та фінансової верхівки США. Вони також вимагають збільшити податки заможним громадянам, критикують безробіття та діяльність фінансових установ.

Маніфестанти планували оточити будівлю біржі та заблокувати рух транспорту, аби бізнесмени не змогли вчасно потрапити на роботу до фінансового кварталу. Проте поліція відтіснила протестувальників, затримавши найактивніших учасників акції.

Перші протести руху «Окупуй» відбулися у Нью-Йорку торік 17 вересня. Невдовзі активісти розбили табір у парку Зукотті. Рух швидко поширився не лише в Сполучених Штатах, демонстрації прихильників економічної справедливості пройшли в багатьох країнах світу. Майнова нерівність, про різке зростання якої у світі експерти попереджають уже кілька років, під час кризи поступово привертає увагу політиків та починає фігурувати у їхніх політичних програмах.