У ПОШУКАХ КОМПРОМІСУ.Зростання американської економіки відбувається швидшими темпами, аніж очікувалося. У третьому кварталі ВВП США зріс на 2,7% у річному обчисленні. Це найкращий показник з кінця 2011. Економіка Сполучених Штатів пришвидшилася завдяки зростанню попиту та продажів на ринку нерухомості.

На початку року ВВП країни балансував на межі 2%. Після різкого падіння у другому кварталі – до 1,3%, під кінець 2012-го показник знову пішов вгору. Очікували, що він повернеться до рівня першого кварталу. Однак результат виявився навіть кращим.

Попри це, експерти не поспішають говорити про зміцнення американської економіки. Передовсім, через загрозу рецесії, до якої неминуче призведе «фіскальний обрив» – автоматичне скасування податкових пільг та скорочення держвидатків на суму у 600 млрд доларів. Дата «дня ікс» наближається. Бюджет США може поринути у прірву вже 1 січня, якщо демократи та республіканці не домовляться про подовження пільг. Обидві партії заявляють про прогрес у перемовинах, однак компромісу поки не видно.

Copyright © 2012 euronews