НАБОЛІЛО. «Країна дитинства», «країна мрії» — так ще називають «Артек» ті, кому пощастило у ньому відпочивати. А їх по всьому світу набереться чимало. Коли діти приїжджають до цього табору, опиняються у вирі цікавих подій, які для них організовує дружній колектив цієї країни, тож ніхто з них не помічає якихось негараздів. 

А от проблем, на жаль, тут накопичилось багатенько. Саме тому представники Комітету Верховної Ради України з питань сім’ї, молодіжної політики, спорту та туризму, а також кримської влади провели у Міжнародному дитячому центрі «Артек» виїзне засідання. На ньому розглядалося питання виконання закону про державну підтримку і особливості функціонування дитячих центрів «Артек» і «Молода гвардія».

Генеральний директор «Артека» Олена Піддубна в своїй доповіді звернула увагу присутніх на кілька питань, які вимагають негайного вирішення. Зокрема, вона наголосила, що вже через рік після ухвалення закону не були виконані в повному обсязі зобов’язання щодо придбання гарантованої кількості  путівок дитячого центру за рахунок державних коштів. Така ситуація повторилася і в 2011, і 2012 роках, коли  півторатисячний колектив «Артека» на три місяці залишився без роботи, а  майже 18 тисяч українських дітей незахищених категорій не змогли оздоровитися.

— За три роки, які минули з моменту ухвалення закону, не виконано кілька державних зобов’язань, серед яких — не прийнята Програма розвитку дитячого центру на період до 2015 року. А за ці втрачені роки потреби у фінансуванні програми зросли вдвічі, — констатувала керівник «Артека».

Також під час наради порушувалися питання щодо проблем з межами території дитячого центру, що в свою чергу гальмує процес оформлення державного акта на право постійного землекористування. Крім того, не виконується програма відселення громадян, які проживають на території дитячого центру.

За словами Олени Піддубної, в останні роки відчутними стали проблеми зношеності споруд, комунікацій. Потребує оновлення і розвитку лікувально-оздоровча база.

Турбують сьогодні дитячий центр і соціальні питання — в гнітючому стані житловий фонд «Артека». Особливу стурбованість викликають умови проживання педагогів-організаторів установи та іншого персоналу. Багато гуртожитків — це переобладнані класи колишньої школи, приміщення спортивних споруд. Тому потрібна реконструкція і будівництво гуртожитків для співробітників.