ЕКСПЕРТИЗА

Ароматизатори, консерванти і барвники — чи не головні складові ще недавно корисних напоїв

Катерина БРАТКО
для «Урядового кур’єра»

Дожилися! Вже навіть сік кмітливі виробники виготовляють із води, консервантів та барвників. Таких невтішних результатів нещодавно дійшли в ДП «Укрметртестстандарт», перевіривши кілька видів соків, куплених у торговельній мережі. Таким чином у це дослідження потрапили натуральний гранатовий сік TovuzNar, виготовлений згідно з ДСТУ 656-79, ТОВ «Азірі-Франс» (Азербайджан), натуральний гранатовий сік Jala від ТОВ «Габалинський консервний завод Гілан» (ДСТУ) та сік гранатовий з цукром, виготовлений згідно з технічними умовами від ТОВ «Саратський ЗПТ» з Одеської області, селище Сарата. І один вишневий нектар, імпортований до нас із-за кордону, а саме з Вірменії.

— Цього разу для перевірки ми взяли гранатові соки. Як виявилося, перший зразок містив штучний барвник та консервант, які не зазначені у маркуванні, — роз’яснює начальник центру підтвердження відповідності та випробувань харчової продукції ДП «Укрметртестстандарт» Володимир Семенович. — Його можна використовувати згідно з ДСТУ, на який посилається виробник. Однак про наявність у складі соку консервантів потрібно писати у маркуванні. До того ж, консерванту повинно бути не більш ніж 600 мг/дм3, але ми «наміряли» 900 мг/дм?. Перевищення норми очевидне. Також зразки TovuzNar і соку гранатового від «Саратського ЗПТ» (виготовленого згідно з ТУ) не містили природних антоціанів (це група антиоксидантів), характерних для гранатового соку. Тож це продукт, який не має стосунку до гранатового соку, оскільки є таким собі набором, до якого входять вода, ароматизатори, консерванти і барвники.

Лише один із трьох «піддослідних», виготовлений у сонячному Азербайджані, не містить штучних барвників і консервантів. І найприємніше в його складі — є антоціани, які підтверджують те, що його виготовили із гранатового соку.

— Також разом з гранатовими соками ми перевірили вишневий нектар. На жаль, на упаковці написано: концентрат вишневого соку, цукор, регулятор кислотності. Проте ми знову не знайшли антоціанів, характерних для вишні, — зазначає Володимир Семенович.

Тож тим, хто хоче пити справді натуральні фруктові соки, потрібно або самостійно їх виготовляти, або ж купувати лише у тих виробників, яким можна довіряти.