ГІБРИДНИЙ СМАРТФОН. Другий найбільший мобільний оператор Японії «Софтбанк» випустить у продаж смартфон, за допомогою якого також можна буде виміряти рівень радіації. Про це сьогодні повідомили представники компанії.

Нову модель смартфона оснастять мініатюрним датчиком, що дозволяє вимірювати радіаційний фон. Для того, щоб включити режим дозиметра, потрібно буде запустити спеціальний мобільний додаток, яке, як обіцяють у «Софтбанку», зроблять максимально простим у зверненні. Програма також буде вести історію спостережень за рівнем радіації в тих місцях, де буває його господар, і в разі необхідності попереджати про негативні зміни фону.

У продажу новий смартфон з'явиться в найближчі кілька місяців. Ціна на нього поки не визначена, проте в компанії підкреслили, що модель буде відноситися до бюджетного класу.

Попит на дозиметри різко зріс в Японії після аварії на АЕС «Фукусіма-1» у березні минулого року. Наразі радіаційний фон на більшій частині країни знаходиться в межах норми. Проте багато японців з підозрою ставляться до офіційних даних про рівень радіації і вважають за краще самостійно вимірювати фон в околицях своїх будинків. У ряді випадків подібна свідомість громадян дозволила виявити локальні «гарячі» точки підвищеної радіації, які були згодом дезактивовані фахівцями японського міністерства науки і технологій. 

© ИТАР-ТАСС.