Ганна РОМАШКО
для «Урядового кур’єра»

ЗОНА ВПЛИВУ. Рішення про купівлю  у приватного власника трьох з п’яти островів  Сенкаку (Дяоюйдао) в Східно-Китайському морі, які є предметом довготривалої суперечки з Китаєм, японський уряд ухвалив у понеділок. Передбачається, що офіційним власником цих клаптиків суші буде японська берегова охорона. А сума операції, за оцінками ЗМІ,  становить 2,05 млрд єн (26 млн доларів США).

Тим часом голова КНР Ху Цзіньтао в ході неформальної короткої зустрічі з прем’єр-міністром Японії Йосіхіко Нодою у рамках саміту АТЕС наголосив: «Придбання» японською стороною островів хоч би в якому вигляді є незаконним, недійсним, це викличе рішучий протест з боку Китаю».

Тож у свою чергу влада Китаю направила два патрульні кораблі до архіпелагу, за територію якого сперечаються Пекін та Токіо, з метою укріплення національного суверенітету над островами, повідомляє державна агенція новин Піднебесної.

Водночас спостерігачі звертають увагу, що рішення японського уряду про придбання островів ухвалено на тлі візиту в Пекін держсекретаря США Гілларі Клінтон. Територіальна суперечка між Китаєм і Японією — одна з тем у ході переговорів.