БІЛОК ВІД СТАРІННЯ. Група вчених з Університету Осаки виявила, що один з білків системи комплементу людини прямо впливає на його старіння. І знайшли можливість впливати на нього, практично повністю зупиняючи процес старіння клітин в людському організмі, повідомляють місцеві ЗМІ.

Японські вчені встановили, що білок C1q відповідає за старіння людських клітин. Раніше ж вважалося, що він, як і інші білки системи комплементу людини, призначений для захисту організму від дії чужорідних агентів та відповідає за формування імунної системи людини. Сама ж система комплементу – це комплекс складних білків, постійно присутніх у людській крові. Фахівцям з Університету Осака вдалося вплинути на білок C1q таким чином, що процес старіння практично повністю зупиняється. Іншими словами, японські вчені впритул наблизилися до відкриття секрету вічного життя.

Однак, у цього феноменального відкриття є й інший бік медалі - занурюючи «в сон» білок C1q і сповільнюючи процес старіння організму, ми позбавляємося імунної системи, яку від народження мають усі люди. Ученим поки не вдається вплинути на білок таким чином, щоб і процес старіння зупинявся, і імунна система продовжувала функціонувати, але в цьому напрямку ведуться посилені роботи. Хто знає, можливо вже зовсім скоро люди на Землі зможуть позбутися одвічного страху неминучого старіння. 

© ИТАР-ТАСС