ПОСЛУГА. Дедалі більшої популярності серед платників податків на Харківщині набирає дистанційна звітність, яка дає змогу заощаджувати час. Нині підприємці регіону отримали майже 13 тисяч безкоштовних електронних ключів від податкової. Як поінформували в ДПС України в Харківській області, розповсюдження послуги зумовлено передовсім зручністю такого комунікаційного сервісу. Отож цього року відкрилися ще п’ять додаткових пунктів реєстрації користувачів, і доступ до системи електронного звіту значно розширився.

Новими клієнтами відділів реєстрації у січні цього року стали, за підрахунками податківців, понад три тисячі осіб. Відповідно зросли і показники рівня надання платниками звітності через Інтернет. Якщо, наприклад, торік у грудні податкову звітність щодо ПДВ в електронному вигляді надавали 90% платників області, то в січні 2013-го — вже 98%.

Свою звітність електронкою направляє значна частина платників податку на прибуток. Але найпомітніша динаміка зростання рівня подачі звітності в електронному вигляді з єдиного податку — з 19% до 46%.

Обнадійливі й прогнози аналітиків ДПС у Харківській області. За їхніми розрахунками, кількість суб’єктів господарської діяльності регіону, які використовуватимуть систему подачі електронної звітності, збільшиться до кінця року принаймні до 85%.