У СВІТІ. Масовими акціями протесту і демонстраціями готуються відзначити в п'ятницю єгиптяни другу річницю початку революційного повстання 2011 року, яке завершилося відставкою президента Хосні Мубарака, передає ТСН з посиланням на ИТАР-ТАСС та Вести.ру

Ще в четвер увечері в столиці країни був введений режим надзвичайної ситуації.

Значно посилені заходи безпеки у всіх терміналах міжнародного каїрського аеропорту, взяті під охорону будівлі парламенту, уряду і МВС в центрі міста, а також представництва асоціації «Брати мусульмани».

Центр Каїра в районі площі Тахрір нагадує армійські казарми – вона обнесена загородженнями, всі проїзди перекриті колючим дротом, до прилеглих вулицях стягнута бронетехніка.

На самому Тахрирі з вечора значно зросла кількість наметів – вона вже наближається до сотні. Нинішні акції протесту пройдуть під гаслом «Повернення революції». Вимоги опозиції - різні: від покарання винних в загибелі демонстрантів у січні-лютому 2011 року і відставки уряду Хішама Канділя до відставки нинішнього режиму ісламістів і проведення дострокових президентських виборів.

Ще напередодні в Каїрі відбулися запеклі зіткнення між силами правопорядку і радикально налаштованими футбольними фанатами.

Новостворене угрупування «Каїда аль-джихад у Єгипті» погрожує вдатися до силових методів, щоб захистити президента і «Братів-мусульман» від будь-якої можливої агресії з боку «світських сил і хрестоносців». При цьому главу держави члени організації називають не інакше, як «халіфом» за прикладом середньовічних арабських правителів.